Új, napelemes tetejű autóval jön ki nem sokára a Toyota

A napelem rendszerek már nem csak a házak és épületek energiaforrásaiként funkcionálnak, hanem az élet más területein is egyre többet használják őket. A közlekedésben is egyre többször fordul elő, hogy napelemekkel működő technológiákat vezetnek be, mint például a kerékpár megőrző, vagy a villan autó töltő példának okáért. Már rég óta terítéken van, hogy az utózás környezetszennyező benzin és gázolaj hajtású motorjait fel kellene váltania az elektromos hajtású autóknak. Erre történtek már próbálkozások, nem is kevés számban. Leghíresebb példája ennek a Toyota Prius, ami mondhatni, a forgalom szerves részévé vált, szépen beépült a mindennapokba. Ennek az autónak most egy olyan változata kerül piacra, ami forradalmasíthatja az autógyártást az egész világon. Nem is olyan sokára piacra dobják azt a Toyota Priust, aminek a teteje teljes egészében napelem cellákból fog állni, és az autó az ennek segítségével összegyűjtött elektromos áram segítségével fog tudni közlekedni.

Az ötlet remek, és nagyon jó irányt mutat a jövőre nézve, hiszen az élményhajhászást átveszi a józanész, a példa ezt mutatja. Egyelőre még nem örülhet neki mindenki, hiszen első körben csak Európában és Ázsiában válik elérhetővé a modell. Az amerikai szabályozások szerint az üveg borítás a cellákon, az autó tetején veszélyes lehet, ha az autó egy esetleges baleset következtében felborulna, így nekik még várniuk kell arra, hogy kipróbálhassák ezt a technikai újdonságot.

Minden esetre mi nagyon várjuk, hiszen ez már egy komoly lépés afelé, hogy a közlekedés is a környezet tudatos irányba mozduljon. A végletekig nem meríthetjük ki a föld energia készletét és nem használhatjuk felelőtlenül azokat az eszközöket, amik pusztítják az ózon pajzsot körülöttünk.

Végezetül pedig azt is el kell mondanunk, hogy az autó formáit és kivitelezését tekintve is egy nagyon jövőbe mutató darab lesz, a tervek szerint, szóval, ha valaki kedveli az újdonságokat és kuriózumokat, gondolkodjon el egy ilyen autó vásárlásán, hátha kedvet kap hozzá, hogy még többet tegyen a bolygónkért. esetleg kedvet kap a házára is szereltetni egy napelemes rendszert, és kiváltja vele a földgázzal való fűtést. Ki tudja?