Elektromos autó, elektromos fűtés

András barátomról három dolgot kell tudni: hogy imádja az autókat, hogy rajong az autókért, és mindent tud a legújabb csúcsmodellekről. Ő az a fajta ember, akit mindig irigykedve bámulnak a szomszédok, mert elég gyakran villog egy vadiúj márkás autóval. Jól kereső, tipikus agglegény, drága hobbival, de megengedheti magának.

Múlt héten, mikor találkoztunk, legújabb elektromos csodájával érkezett a találka helyszínére. Tátott szájjal bámultam: a matt grafitszürke, környezetbarát járgány látványosan kitűnt hétköznapi társai közül. Áldottam az eszem, hogy 15 éves kisautómmal a szomszédos utcában parkoltam. Kicsit szeszélyes a drágám, biztos nem indult volna be egy ilyen találkozás okozta sokktól…

A ragyogó napsütés örömére kedvenc kávéházunknak a teraszán ültünk le beszélgetni, a pesti oldal panorámájában gyönyörködve. Andráson láttam, hogy majd’ szétfeszíti valami mesélnivaló, így átadtam neki az elsőbbséget.

Nagy lelkesen fogott bele a történetébe: elektromos padlófűtést csináltat a lakásába. Eltátottam a számat: minek? Gyönyörű szép, modern, letisztult stílusú lakása volt, korszerű radiátorokkal, termosztátokkal, mindennel. Na és? Kérdez vissza meglepetten. Mindig van hova fejlődni! Ha az autóm elektromos, környezetbarát, miért ne lehetne a lakásom is az? Éreztem, hogy van logika abban, amit mond, de az elektromos fűtés nem túl költséges? Bár persze felesleges a saját pénztárcámban gondolkodnom, hiszen András keresete jóval magasabb. De kérdésemre meglepő választ adott: az elektromos fűtés költsége nem olyan magas, mint azt általában az emberek hiszik. Talált egy nagyon jó céget, akik minden, a témával felmerülő általános kérdésre kimerítő választ adnak honlapjukon, így például az elektromos fűtés költségének kérdésére is. Az embereket aggasztja a beszerelés költsége, és a villanyszámla is. Utóbbi kérdésnél első és legfontosabb dolog, amit tisztázni kell: nagyon sokat fejlődött a technológia ilyen téren, ideje elhagyni a berögződött aggodalmakat. Az ominózus cég például kapásból energiatakarékos fűtőszőnyegekkel dolgozik. Így kimondva már olyan logikus, nem? Hiszen ha takarékos az izzó, a hűtő, és lassan minden egy háztartásban, ami áramot fogyaszt, akkor miért lenne az elektromos fűtés is az? A szőnyeg működési elve is segíti ezt a jelenséget: a fűtőszálak viszonylag gyorsan felmelegednek a fűtéshez megfelelő hőfokra, és utána egyenletesen melegítik fel a szobát. És emellett az is lényeges szempont, hogy még a legmodernebb radiátorral is sok munka van, levegős lesz, eltörik egy cső, cserélni kell, szerelni kell… A elektromos padlófűtésnél azonban nincsenek ilyen jellegű problémák, tehát itt is spórolhatunk.

Nagyon fontos az elektromos fűtés költségének szempontjából, hogy csak a precízen megtervezett rendszer lehet gazdaságos, így nem mindegy, kivel végeztetjük a szükséges munkálatokat. Nem mindegy, hogy kizárólagos vagy kiegészítő fűtésként szeretnénk e alkalmazni az elektromosat, és bizonyos szobákat például nem gazdaságos ilyen módon fűteni – de a cég kínál ezekre az esetekre alternatív megoldást.

A kávém kihűlt az orrom előtt, olyan elmélyülten hallgattam András lelkendezését. Ezt a sok információt mind egy honlapon megtaláltad?, kérdeztem döbbenten. Ilyen egyszerű, érthető formában? A műszaki cikkeket forgalmazó cégek weboldalával nekem sokszor pont az a bajom, hogy egy kukkot sem értek abból, amit leírtak. András nevetve megmutatta nekem a honlapot, lelkesen körül is néztem is rajta, és valóban mindenhol egyszerűen, humán beállítottságú emberek számára is teljesen érthetően és világosan írtak mindenről.

Rendeltem magunknak egy-egy szelet tortát, és biztattam Andrást, folytassa a beszámolót. Érdekelt például, hogy ezt a rendszer a meglévő padlójára telepítik, vagy azt fel kell szedni ehhez? Telepíthető meglévő burkolatra, de ezesetben magasabban lenne a padló, ami az ajtóknál gondot okozhat. András amúgy is egyetlen dolgot nem szeretett a lakásában: a laminált padlót, így boldog volt, hogy még nyomós indoka is volt rá, hogy megváljon tőle. Hetek óta a tökéletes járólapot keresni, de pár napja végre megtalálta. „Meg kell nézned, egyszerűen elképesztően jól fog kinézni! Ha eddig csúcs volt a kéglim, ezek után nem is tudom, milyen jelzőt fogsz rá használni…” A burkolást ugyan nem végzi el a fűtésrendszert telepítő cég, de vállalják, hogy folyamatosan kommunikálnak a szakemberekkel, megfelelően tájékoztatják őket, hogy mire kell figyelni a fűtőszőnyeg fedésekor.

Az egész úgy hangzott, mint valami modern népmese. András elmondta, hogy árajánlatot is lehet kérni az oldalon, ahol meg kell adni a lakás méretét, szobák számát, a helyiségek leírását, ami Andrásnál egy nappali, egy konyha, egy fürdő, egy vécé, egy szoba és egy félszoba. Itt lehetősége volt jelezni, ha az előszobába esetleg nem óhajt fűtést telepíteni.

„És ez még nem minden!” emeli fel ujját jelentőségteljesen, a mondat pedig olyan hangerővel szakadt ki belőle, hogy a fél kávézó felénk fordult. Elnevettem magam. Mi jöhet még? Hát, mondja, az egész elektromos fűtés akkor a leggazdaságosabb, ha napelemed van. Egy magánkézben lévő, mediterrán stílusú, modern, összesen négy lakásos ingatlan negyedik emeleti lakása az övé. Hova akarsz te ott napelemet? Kérdezem kételkedve. A tetőre, mégis hova? Mindig is tudtam, hogy András meggyőző tud lenni, hiszen ügyvéd, ez a szakmája, de hogy a lakóközösséget és a tulajt is meggyőzte arról, hogy napelemekkel beborítani a tetőt mennyire gazdaságos lenne az elektromos áram felhasználása szempontjából, azon még én is meglepődtem. Közös erővel a napelemes beruházás sem megterhelő, és Andráson kívül a második emeleti lakó is kedvet kapott a fűtéskorszerűsítéshez.

Beszámolóját hallgatva úgy éreztem, neki ezzel kéne foglalkoznia. Meggyőző képességét kamatoztathatná a megújuló energiaforrások népszerűsítése terén. Kíváncsian várom, hogy a következő találkozónkon mit mesél majd…