Egy kellemes délután a rendezett autógumik között

A lakótársammal nem sok mindenben egyezik az ízlésünk. Ő rajong az autókért és az élete teljes káosz. Állandóan rendetlen a szobája és nem lehet elférni tőle a konyhában. Én viszont mindenhova biciklivel járok, még jogosítványom sincs, és élek-halok a rendszerezésért. Mindig röhög rajtam, hogy úgy néz ki a szobám, mint a nagyanyja lekváros polca. De én tényleg nagyon precíz vagyok ezen a téren és nagyon meg is nyugtatnak azok a helyek, ahol szintén adnak a rendszerezésre és a rendezett kinézetre.

Az egyik hétvégén a szobatársam kitalálta, hogy ellátogat az egyik kedvenc autós felszereléseket árusító boltjába. Megkérdezte, hogy nem tartanék-e vele. Nem annyira fűlött hozzá a fogam, de úgy voltam vele, hogy üsse kavics, úgysem mozdulok ki sosem! Szerencsére a bolt sem volt túl messze, ezért arra gondoltam, hogy ha nagyon elunnám magam, hamar hazaérek.

De legnagyobb elképedésemre nagyon tanulságos kis kiruccanásnak bizonyult ez a spontán délutáni program! Na persze nekem nem az autók miatt, mint a lakótársamnak, hanem a bolt berendezkedése miatt. Látatlanban az volt az elképzelésem, hogy ez a hely is olyan rendetlen lesz, akárcsak az autós műhelyeket szokták ábrázolni. Sejtésem azonban nem igazodott be. Olyan patinás rendbe volt szedve az összes autógumi, és felhalmozva az egymás mellett sorakozó polcos állványokon, hogy magam sem csinálhattam volna jobban! Minden alkatrésznek megvolt a helye, az autógumik szín, nagyság és funkció szerint kategorizálva egymás mellett a polcokon. Csodálatos volt rájuk nézni.

Ki is szemeltem magamnak az egyik eladót, hogy megkérdezzem, ők maguk tartják ilyen rendben, vagy külön van erre egy emberünk. Eléggé megdöbbent, hogy valaki egy ilyen kérdést tesz fel, valószínűnek tartom, hogy én lehettem az első az itteni pályafutása során. De azért lelkesen válaszolgatott és mesélte el a bolt kialakításának történetét. A kezdetek óta itt dolgozott ezért láthatta a bolt felépítésének folyamatait.

Kezdetben természetesen csak egy nagy üres helyiség volt az övék, kisebb zugokkal megspékelve. Azt tudni kell, hogy a jó berendezkedés alappillére a helyszín alapos ismerete és pontosan hozzá válogatott pakoló és tároló felületek kiválasztása. A bolt tulajdonosai találtak egy céget, aki pontosan ezzel foglalkozik. Nagyon alaposan és precízen dolgoznak, minden munkafolyamatot megelőz egy helyszíni felmérés, ahol megbeszélik az egyéni szándékokat és a lehetőségeket. Tisztázták, hogy mi lesz a célja a tárolóknak, miket szeretnének ott tartani, milyen elosztásban. Nem mindegy, hogy rögtön az ajtó mellett mi fogadja az idelátogatót. A szakemberek mindenképpen polcos állványokat javasoltak, mert a teherbírásuk elegendő és kialakításuk is passzol a kitűzött célokhoz.

A tervezési folyamatot követően a cég alkalmazottai jöttek el a boltba és állították fel az egész komplexumot, így nem kellett a bolt dolgozóinak energiát fektetni az összeszerelésbe, arról nem is beszélve, hogy sokkal biztonságosabb, ha hozzáértő emberek készítenek el egy ilyen bonyolult és fontos szerkezetet. Az eredmény pedig nagyon látványos, de mégsem hivalkodó. Nem taszítja a háttérbe magát a terméket. Az ilyesmi csak az ilyen rendre kiéhezett emberek figyelnek fel, mint amilyen én vagyok. Csak elismerő szavakat mondott a céggel kapcsolatban, aki elvégezte az állványok beiktatását, látszott, hogy az egész csapat nagyon elégedett volt a munkájukkal. Szerintem is az egyik legjobb megoldás, ha kompletten elvállalják a tervezéstől a kivitelezésig az egész feladat elvégzését.

Egyébként azt is elmesélte az eladó, hogy a katalógus szerint, amit a cég adott nekik, egy ilyen polcos állvány minden további nélkül lehet egy könyvtárban is. Érdekesnek tartottam ezt, eddig könyvtárak mindig fából készült polcokkal képzeltem el, de végül is miért ne? Nyilván egy sajnálatos tűzeset is lassabban terjed, hogy fémből készült polcokon vannak a könyvek. A tanulság pedig ebből a történetből is az, amit én mindig mondogatni szoktam, hogy a rendezettség és a kényelmes, átlátható elhelyezkedés a kiváló alapokban rejlik. Egy szuperül megalkotott polcrendszer implikálni fogja, hogy mindig, minden a helyére kerüljön.